Mühlenkopfschans

De grootste sprongschans van de wereld staat in Willingen!

Een van de grootste recreatieve attracties en het herkenningsteken van het toeristencentrum Willingen (Upland) is de Mühlenkopfschans in het idyllisch gelegen Stryckdal. De schans heeft een lange traditie, sinds 1995 vindt hier het WK skispringen van het Internationale Skiverband (FIS) plaats. Elk jaar is het sportspektakel, met de beste skispringers van de wereld, een absoluut hoogtepunt in de wereldcupagenda en trekt enthousiaste skisprongfans magisch aan. Het wereldcupstadion heeft een bevattingsvermogen van 35 000 fans. Bijna een miljoen toeschouwers, die overal vandaankomen, hebben intussen deze wedstrijden van zeer goede klasse op de grootste sprongschans van de wereld, live overgedragen op de televisie, vervolgd.

Maar het hele jaar door biedt de Mühlenkopfschans een attractief recreatieprogramma en is een bezoek waard. Met de kabelspoorbaan wordt men het hoogteverschil tussen de uitloop en de aanlooptoren van zeker 120 meter met gemak de baas. Wie aan de kant van de helling van de adembenemende inrichting met de baan naar boven op een hoogte van 738 meter boven NAP gaat, krijgt een goede indruk van de steilte van het terrein. Vanaf hier beginnen veel actieve vakantiegangers met wandelingen op de Willinger Ettelsberg en de fantastisch mooie hoogheide.

schanze_intro_bild2

Mag het nog een beetje meer zijn? Graag! Vanaf het bergstation van de baan kan de aanlooptoren worden bezichtigt. Met een glazen lift gaat de rit verder naar het hoogste punt van de toren, het zogenaamde „adelaarsnest“. Deze futuristische glaskoepel is een echte blikvanger en zorgt ervoor, dat de Mühlenkopfschans als een van de modernste schansen van de wereld beschouwd wordt. Hier bereiden zich de „adelaars“ op de sprong in de diepte voor. Een keer daar staan, waar meestal alleen de topklasse van de skispringers zoals Martin Schmitt,  Gregor Schlierenzauer of Simon Ammann toegang hebben, heeft een speciale aantrekkingskracht. Het hoogteverschil tussen uitloop en aanlooptoren is overigens 156 meter (dat is bijna zo hoog als de dom van Keulen!). Van hier uit hebben de bezoekers van de Mühlenkopfschans een spectaculair uitzicht. In het in 2004 voltooide functiegebouw van de skiclub Willingen is het café-restaurant „Aufwind“. De modern ingerichte gastronomie, met 80 gezellige zitplaatsen en nog 170 zitplaatsen in de grote „Aufwind“-zaal en op het mooie terras, laat niets te wensen over wat versnaperingen, heerlijk eten of koffie met gebak betreft. Veel onderscheidingen (o.a. de gouden medaille van Olympisch kampioen in biatlon Petra Behle uit Nagano 1998) getuigen ervan, welke lange succesvolle traditie de skiclub Willingen met zijn meer als 1100 leden en zijn competitieve sporters sinds eeuwen heeft. Het is ook de moeite waard een omweg langs de fanshop van de skiclub Willingen in de benedenverdieping  van het functiegebouw te maken, waarnaast het kantoor van de vereniging is. Alles rond mascottes,  badges, pennen, stickers, caps, jassen, shirts en nog veel meer wachten op de geneigde sport-fan. Daarnaast is er informatie uit eerste hand voor de ticketverkoop voor het WK schansspringen die begin Oktober start, evenals komende afspraken, evenementen en deskundige rondleidingen, die meestal elke dinsdag en vrijdag vanaf twee uur worden aangeboden.  In dit 90 minuten durende evenement vertellen de ervaren medewerkers van de skiclub veel feiten over de schans en de prachtige sport skispringen en interessante anekdotes. En die, die het nog iets actiever willen hebben, kunnen aan het schieten voor gasten op de schietbaan van de EWF-biatlonarena deelnemen en nog meer van de opwindende sport biatlon beleven. Voor groepen vanaf 12 personen biedt de skiclub, onder professionele begeleiding, het schieten met klein kaliber geweren op de doelen op 50 meter afstand aan. Maar  maak je geen zorgen. Degenen die niet treft hoeft geen strafronde te lopen. Ook daarover is informatie op het kantoor. Op naar Willingen, naar de Mühlenkopfschans en veel plezier bij deze vrijetijdsactiviteit.