Wielrennen

Voor ambitieuze wielrijders is het Sauerland al sinds jaren een excellent gebied. Snelheid, uithoudingsvermogen en de benodigde kracht in de bergen kunnen hier goed worden getraind. Training in het middelgebergte met een zó gevarieerd landschap dat nauwelijks ergens anders te vinden is. De regio biedt een dicht netwerk van landschappelijk attractieve asfaltwegen met amper verkeer. De routes in het Waldecker Land hebben minder hoogteverschillen, maar juist meer culturele highlights zoals Slot Waldeck, Slot Arolsen en de Wetterburcht. Deze routes zijn ook bij minder ambitieuze fietsers populair. 

De zes nieuwe (race)fietsroutes beginnen allemaal in Willingen en lopen in waaiervorm 60 tot 130 km het Sauerland en het Waldecker Land in. De fietsers overbruggen hierbij tussen de 1.000 tot 2.200 hoogtemeters. Op www.willingen.de kunnen de routes incl. beschrijving en hoogteprofiel als klassiek PDF-Roadbook of als GPS-informatie worden gedownload. De goed doordachte routes werden in samenwerking met de Bike Arena Sauerland en het projectbureau “Bike Projects” in Düsseldorf uitgewerkt. 

”Willinger Bikewelt”
De ”Willinger Bikewelt” biedt een grote variatie aan uitdagingen. Willingen maakt met zes bewegwijzerde mountainbikeroutes (150 km lengte) deel uit van de Bike Arena Sauerland, één van de populairste mountainbikeregio’s in Duitsland. Een bikepark biedt voor downhillfans afdalingen die allemaal door de in Europa alom erkende parcoursdesigner Diddie Schneider zijn aangelegd. Mountainbikers met weinig ervaring kunnen op het trainingsparcours langzaam maar zeker routine krijgen en dan de freeride-route proberen. De fourcross- en de downhillroute zijn echte wereldbekertrails, die zelfs voor de beste mountainbikers in de wereld nog uitdagingen bieden. De zeer moderne Ettelsberggondellift brengt de mountainbikers met hun bikes comfortabel naar boven.